Η Ιστορία του Εργαστηρίου Σκιών Κούζαρος

Την αγάπη μας για το θέατρο σκιών και τον καραγκιόζη την κληρονομήσαμε από τον Σπύρο Κούζαρο, όπως ήθελε να τον φωνάζουν, και όχι Κούζης, όπως ήταν το πραγματικό του επίθετο, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και ταλαντούχους Καραγκιοζοπαίκτες της εποχής. Κράτησε συντροφιά, έδωσε χαμόγελα αλλά και συμβουλές στους νέους της εποχής του γράφοντας την δική του ιστορία στο Θέατρο Σκιών!

Γεννήθηκε στην Αθήνα στο Κολωνάκι, το 1913. Σε ηλικία 10 ετών άρχισε να παρακολουθεί τις παραστάσεις του μεγάλου Καραγκιοζοπαίχτη Ντίνου Θεοδωρόπουλου (του Αμερικάνου), ο οποίος έπαιζε στη Δεξαμενή, στο Κολωνάκι. Εκεί έπαιζε και ο Χαρίλαος Πετρόπουλος, ο Θεσσαλονικεύς. Ο Θεοδωρόπουλος ήταν από την Πάτρα και είχε ωραιότατες φιγούρες από «διαφανή ουσία», υπήρξε ο καλύτερος βοηθός του. Κοντά του το 1933 έμαθε πολλές παραστάσεις όπως ο «Ο κόκκινος διάβολος», «Η κρεμάλα του Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’» κλπ. Όταν έφυγε από κοντά του έπαιξε με τους Παντελή και Τάκη Μελίδη στο μικρό Ζάππειο, στο θέατρο του Σταματόπουλου, την Κρεμάλα του Πατριάρχου. Την παράσταση αυτή παρακολούθησε και η μεγάλη ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.

Ως Καραγκιοζοπαίκτης ξεκίνησε το 1934 στην Κηφισιά στο θέατρο του Ντάκα μαζί με το μεγάλο Μανώλαρο. Κατόπιν έπαιξε σε πολλές περιφέρειες των Αθηνών και της επαρχίας. Διέθετε φυσικό και ζωγραφικό ταλέντο, γι’αυτό και από μικρός ζωγράφιζε και σκάλιζε πολύ όμορφες φιγούρες θεάτρου σκιών. Στην καλλιτεχνική του πορεία, πλήθος συναδέλφων του χρησιμοποιούσε δικές του φιγούρες, ρεκλάμες και σκηνικά. Ξεχωριστή υπήρξε και η υποκριτική και μιμητική του ικανότητα.

Συνεργάστηκε με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, στο οποίο και εκτίθενται αντιπροσωπευτικές του δημιουργίες, όπως και σε άλλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Έγραψε και διασκεύασε πολλές παραστάσεις για το Θέατρο Σκιών, που μέχρι σήμερα παίζονται από πολλούς Καραγκιοζοπαίκτες, όπως «Ο μετανοημένος αρχιληστής», «Ο Οιδίπους Τύραννος», «Το τελώνιο της κολάσεως», «Η Γενοβέφα», και τα «Καντηλάκια του Άδη». Πέθανε το 1992 σε ηλικία 79 ετών στους Αγίους Αναργύρους όπου έμενε μετά τον πόλεμο.

Ο γιος του Αναστάσιος Κούζης, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 μαθήτευσε κοντά του την τέχνη του Θεάτρου Σκιών στην ολότητά της κατά την μακρά του καλλιτεχνική πορεία. Ήδη αρχές της δεκαετίας του 1970 παρουσιάζεται στο κοινό ως ο «μικρότερος Καραγκιοζοπαίκτης». Σπούδασε Κλασσική φιλολογία στο ΕΚΠΑ και υπηρέτησε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση επί 35 σχεδόν χρόνια, κατασκευάζοντας παράλληλα και αδιαλείπτως πλήθος φιγουρών, σκηνικών, ρεκλαμών και αναβιώνοντας σπάνιες παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών. Σήμερα, συνταξιούχος, συνεχίζει μαζί με τα τρία παιδιά του την ανάδειξη του αρχείου του Σπύρου Κούζαρου, συνθέτοντας «Το Ιστορικό Χρονολόγιο του Θεάτρου Σκιών και Κουκλοθεάτρου», δημοσιεύοντας μελέτες και άρθρα, δίνοντας διαλέξεις και παρουσιάζοντας κλασσικές παραστάσεις.

 

Σχετικά με εμάς & το Εργαστήριο μας σήμερα

Το «Εργαστήριο Σκιών Κούζαρος» αποτελεί ένα εγχείρημα για την προώθηση του θεάτρου σκιών και του Καραγκιόζη στο ευρύ κοινό, μέσα από μια πιο μοντέρνα οπτική και πιο κοντά στα ερεθίσματα του σύγχρονου θεατή που δέχεται καθημερινά, κρατώντας παράλληλα τα βασικά συστατικά του αναλλοίωτα.

Η ομάδα του “Εργαστηρίου Σκιών” αποτελείται από τον Αναστάσιο Κούζη, υιό του Σπύρου Κούζαρου και θεματοφύλακα της τέχνης του, και τα παιδιά του. Ασχολούμαστε με τη μελέτη της ιστορίας του Θεάτρου Σκιών, την κατασκευή παραδοσιακών χειροποίητων φιγουρών του θεάτρου σκιών για συλλογή, επαγγελματική χρήση, διακόσμηση, δώρο ή παιδικό παιχνίδι, την δημιουργία βίντεο στο Youtube με θέμα παραστάσεις και τρόπους κατασκευής εργαλείων του θεάτρου σκιών και τέλος προωθούμε την εκπαίδευση των παιδιών μέσω του θεάτρου σκιών, καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί ένα δυνατό μέσο επιμόρφωσης.