Εκπαίδευση με τον Καραγκιόζη

Συνέντευξη με τον Καραγκιόζη

ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Συνέντευξη με τον κ. Καραγκιοζόπουλο.

Του ανταποκριτή μας
Καραγκιοζούπολη 10/12/2020

Μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία αποτελεί για την εφημερίδα μας η εξασφάλιση μιας μοναδικής συνέντευξης του μεγάλου πρωταγωνιστού του Θεάτρου Σκιών κ. Καραγκιοζόπουλου. Η σπανιότατη αυτή συνέντευξη εξασφαλίστηκε χάρη στις άοκνες προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου μας στην Καραγκιοζοχώρα, την οποία παραθέτουμε αυτούσια και κατ’ αποκλειστικότητα.

Δημοσιογράφος. κ. Καραγκιοζόπουλε, σας ευχαριστώ θερμά εκ μέρους των αναγνωστών μας, που δεχτήκατε πρόθυμα να σχολιάσετε μαζί μας την επικαιρότητα.

Καραγκιόζης. Εγώ σας ευχαριστώ για τα τέσσερα ζεμπίλια φαγιά που μας φιλέψατε, μας σώσατε από λιμοκτονία!

Δημ. Θα ήθελα, ξεκινώντας, να σας ρωτήσω πώς τα φέρνετε βόλτα, τώρα που μας χτύπησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Καραγκ. Νοιώθω καραβοτσακισμένος! Άστα, πείνα και των γονέων. Δώσαμε κάποιες παραστάσεις το καλοκαίρι, ελπίσαμε πως θα παίξουμε και στα σχολεία από φθινόπωρο, όμως μας πλάκωσε «το απαγορευτικό».

Δημ. Μα, εσείς εδώ στην Καραγκιοζούπολη δεν είχατε κρούσματα, πώς επιβλήθηκε το Lock down;

Καραγκ. Και βέβαια είχαμε μηδενικά κρούσματα, βλέπεις ο τόπος μου ζει ακόμη σε συνθήκες 19 ου -20 ου αιώνα. Αλλά πότε-πότε μεταφερόμαστε σ’ όποια στιγμή του παρόντος, του παρελθόντος ή και του μέλλοντος θέλουμε. Βλέπεις, φίλε μου, το χωροχρονικό συνεχές παραβιάζεται στον Καραγκιόζη, που ανακάλυψε νωρίς τη μηχανή του χρόνου, την οποία τροφοδοτεί με καύσιμη ύλη η Ιστορία και μετουσιώνει σε πραγματικότητα η Τέχνη. Στην Καραγκιοζοχώρα δεν υπάρχουν αεροδρόμια ούτε λιμάνια ούτε συνοριακοί σταθμοί, για να δεχθεί επισκέπτες. Αρκεί να κόψει ο κάθε θεατής ένα εισιτήριο στην είσοδο του θεάτρου και, τηρώντας απόλυτα τους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, να ταξιδέψει στον όμορφο τόπο μου, να γνωρίσει τους παράξενους κατοίκους του και να επισκεφθεί όλα τα αξιοθέατά του. Κι όλ’ αυτά καθισμένος σε απόσταση δύο μέτρων και παρακολουθώντας ακίνητος τη φωτισμένη οθόνη, που τον απομονώνει από τον Καραγκιοζοπαίκτη.

Δημ. Και τότε γιατί ελήφθησαν τα αυστηρά μέτρα;

Καραγκ. Λύσσαξε, βλέπεις, ο γρουσούζης ο Πασάς να συμβαδίσουμε, λέει, και μείς με τον έξω κόσμο, με την Ευρώπη, να συγχρονιστούμε. Και βρήκε την ώρα! Αφού πήραν μέτρα όλοι οι άλλοι θα πάρουμε κι εμείς, οι χαρτονένιοι, οι ζελατινένιοι κι οι δερμάτινοι!

Δημ. Φαντάζομαι θα συγκρότησε άμεσα ομάδα Ειδικών Λοιμωξιολόγων και θα όρισε υπεύθυνο για την τήρηση των μέτρων.

Καραγκ. Μπά, όχι! Γιατί βλέπεις ακόμη κανείς Καραγκιοζοπαίκτης δεν ζωγράφισε, ούτε σκάλισε τέτοιες φιγούρες, αν και όπως βλέπω τους δικούς σας στην TV έχουν όλοι τους τέλεια χαρακτηριστικά, για να αποδοθούν οι σκιές τους στον μπερντέ. Μέχρι, λοιπόν, να βρεθεί ο τολμηρός δημιουργός, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια.

Δημ. Και τότε ποιος κάνει τις ανακοινώσεις στον κόσμο; Ποιος σχολιάζει την αναγκαιότητα των μέτρων;

Καραγκ. Ποιος άλλος, ο Χατζατζάρης! Ξεποδαριάζεται κάθε μέρα ο Μαλαγάνας, να γυρίζει τους μαχαλάδες και ξελαρυγγιάζεται να ντελαλάει: «Ακούσατε, ακούσατε ….. απαγορεύεται κανείς να κυκλοφορεί στο δρόμο πέραν της 9 ης νυχτερινής, διότι κινδυνεύει από τον τρομερό Κορωνοϊό … ακούσατε».

Δημ. Και τηρείται η απαγόρευση και τα μέτρα;

Καραγκ. Αμ’ πώς! Φοβήθηκε ο κοσμάκης, κανείς δεν διαβαίνει απ’ την πλατεία του Νταλαντιέ. Ερήμωσε ο τόπος, χάθηκε ο Νιόνιος, ο Σταύρακας, ο Μορφονιός …… τους έστηνα καμμιά πλάκα, τους έπαιρνα κανά ψιλό, έπεφτε και καμμιά καρπαζιά …… γινόταν νταλαβέρι, περνούσε η ώρα! Μόνο η Βεζυροπούλα παραβιάζει κάθε τρεις και λίγο τον αποκλεισμό, αφού μες τα μεσάνυχτα διοργανώνει στο Σαράϊ Κορωνοπάρτι με 400 και πλέον καλεσμένους, όλοι «του καλού κόσμου»! Γλεντάνε όλη νύχτα, κάνοντας έξω φρενών τον Πατέρα της που καλεί τον Βεληγκέκα και τη φρουρά να τους συμμαζέψει.

Δημ. Τώρα μένεις κλεισμένος στην παράγκα με τα κολλητήρια και την Αγλαϊα;

Καραγκ. Άλλο κακό να μη με βρει, φίλε μου. Μ’ έχει τρελλάνει στην γκρίνια και τη μουρμούρα. Ακαμάτη μ’ ανεβάζει, ανεπρόκοπο με κατεβάζει. Κι εκείνα τα Κολλητήρια την έχουν κάνει αρένα, κι όλο πεινάνε τ’ αφιλότιμα. Είχα αρπάξει ένα σακκί κρεμμύδια, τα φάγαμε κι όλας!

Δημ.Παρ’ όλα αυτά είσαι κλεισμένος.

Καραγκ. Χα-Χα-Χα! Αστεία λες, άκου κλεισμένος; Σοβαρολογείς; Εδώ η καλύβα μπάζει από παντού, στέγη δεν έχει, πόρτα δεν έχει, παράθυρα δεν έχει, όλη ξερχαβαλωμένη, αφού, όταν βρέχει, βγαίνουμε απ’ όξω, πώς να κλειστώ μέσα;

Δημ. Πάντως είσαι τυχερός, γιατί έτσι καθώς είναι απομονωμένη απ’ τα άλλα σπίτια, εδώ στην απέραντη πλατεία απέναντι απ’ το Σαράϊ, αποφεύγεις το συγχνωτισμό.

Καραγκ. Ναι αυτό είναι ένα προνόμιο. Εξάλλου και τον καλό καιρό ποιός ήθελε κοντά του το καλύβι ενός Καραγκιόζη, άπλυτου, αδέκαρου, ξεσκούφωτου, ξυπόλυτου; Έτσι κατέφυγα στον αποκλειστικό μαχαλά του Πασά. Πάντως δεν έχω παράπονο, άμα φυσάει δυνατά την παίρνει την παράγκα ο άνεμος και την πάει όπου μπορείς να φανταστείς. Έτσι, αλλάζω γειτονιά και τον αέρα μου.

Δημ. Κι ο Πασάς δεν αντέδρασε να έχει απέναντι απ’ το Σαράϊ του αυτό το κατασκεύασμα κι εσένα γείτονα;

Καραγκ. Όχι, κάθε άλλο. Ο Πολυχρονεμένος είναι καλός Μουσουλμάνος και τηρεί πιστά το Κοράνι, που κηρύσσει ανοχή: «Τους τρελλούς και τους ανισορρόπους να μην τους πειράζουν»! Ε, τι νομίζεις; Τρελλό κι ανισόρροπο με θεωρεί, με ανέχεται και μου δίνει και καμμιά ελεημοσύνη.

Δημ. Όταν βγαίνεις έξω συμπλήρωνεις έντυπο ή στέλνεις sms;

Καραγκ. Τι είναι αυτά που λές; Υπάρχει κωδικός για να πας να ψάξεις τους σκουπιδοτενεκέδες, για να βρεις τίποτα φαγώσιμο; Και ρωτάς αν διαθέτω αυτά τα μέσα;

Δημ. Θα ήθελα κ. Καραγκιόζη να μου σχολιάσετε ποιό απ’ τα μέτρα που ελήφθησαν για την Παιδεία σας εντυπωσίασε, αφού έχετε και τρία παιδάκια σχολικής ηλικίας;

Καραγκ. Εντυπωσιάστηκα από το καταπληκτικό μέτρο της χορήγησης μάσκας στους μαθητές! Εύγε τους, γιατί μας πρόσφεραν πρώτης τάξεως υλικό για διακωμώδηση. Χώρια τα γέλια που ρίξαμε με τα Κολλητήρια, που τις ζωγράφισαν Αποκριάτικες! Να ‘ναι καλά οι άνθρωποι, επίτηδες το έκαναν για να μας αναπτερώσουν το ηθικό, αλλιώς δεν εξηγείται. Δεν πιστεύω πως ξέχασαν ή και δεν γνώριζαν καθόλου, αυτοί οι ειδικοί, τη βασική αρχή που γνωρίζει και ο πιο ταπεινός μάστορας: «Δέκα μετράς και μία κόβεις»! Πάντως, οι μόνοι ευχαριστημένοι στην πόλη μας ήταν ο Μορφονιός κι εγώ, γιατί δεν βρίσκαμε μάσκες στα μέτρα μας, και τώρα τις έχουμε σ’ επάρκεια. Απ’ αυτές που έφεραν τα κολλητήρια, έρραψε και μαξιλαροθήκες η Αγλαϊα.

Δημ. Πώς θα συμβουλεύατε τους Καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών να περάσουν αυτή την περίοδο αυτοαπομόνωσης;

Καραγκ. Οι θεράποντές μου είναι βέβαιο ότι διαθέτουν ισχυρό καλλιτεχνικό αισθητήριο και ένστικτο αυτοσυντήρησης. Θα τους συμβούλευα, λοιπόν, να εκμεταλλευτούν παραγωγικά το χρόνο τους, για ν’ ανασυνταχθούν. Να τακτοποιήσουν, δηλαδή, τα υλικά τους και τα εργαλεία τους, να τα συντηρήσουν και να τα ανανεώσουν, σκαλίζοντας και ζωγραφίζοντας. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνθέσουν νέες πρωτότυπες παραστάσεις, και να αναζητήσουν ή να επινοήσουν νέα αστεία, ώστε να ξεφύγουμε από τη στείρα επανάληψη των ίδιων και ίδιων περιπέτειών μου.

Η μελέτη, επίσης, της Ιστορίας και ειδικά των περιόδων που άπτονται των παραστάσεών μας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία κι ενόψει των 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21. Τώρα μπορούν άνετα να προχωρήσουν και σε αναγκαίες πρόβες, ώστε να είναι καθ’ όλα έτοιμοι για τη νέα σεζόν. Με χαρά βλέπω πως μέσα απ’ το διαδίκτυο προβάλλουν τη δουλειά τους, κρατάνε ζωντανή την επαφή με το κοινό, και ενδυναμώνουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Είμαι σίγουρος ότι οι Καραγκιοζοπαίκτες θα επιβιώσουν και απ’ αυτή τη δοκιμασία, γιατί είναι επτάψυχοι σαν και μένα.

Δημ. Κλείνοντας, κ. Καραγκιόζη, θα ήθελα να σας υποβάλλω μία προσωπική ερώτηση. Σας πικραίνει το γεγονός ότι πολλοί χρησιμοποιούν τ’ όνομά σας ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ως βρισιά;

Καραγκ. Όχι δεν πικραίνομαι, γιατί στους αιώνες που ζω έμαθα να είμαι μεγαλόψυχος και να συγχωρώ. ΄Οσοι με βρίζουν ή βρίζουν χρησιμοποιώντας τ’ όνομά μου, το κάνουν από άγνοια και επιπολαιότητα υπακούοντας σ’ ένα κοινωνικό στερεότυπο. Δεν γνωρίζουν την ιστορική μου πορεία κι αν τη μελετούσαν θ’ άλλαζαν γνώμη.

Είμαι η έκφραση του λαϊκού στοιχείου στην πιο ταπεινή του εκδοχή, ένας απόλυτα φυσικός άνθρωπος μ’ έντονη την παρουσία του ορμέμφυτου, που σκοινοβατώ ανάμεσα στην ανάγκη για επιβίωση και τις κοινωνικές επιταγές. «Κοινωνία, παιδί σου είμαι και σου μοιάζω». Κι ανάλογα με τη θέση που με εξωθείς κάθε φορά, παρουσιάζομαι από έξαλλος πανηγυριστής ειδωλολατρικών εορτών, άτομο του κοινωνικού περιθωρίου, κλέφτης, μέθυσος, πονηρός έως πιστός σύντροφος ηρώων και μαρτύρων. Είμαι ο συνεχώς μεταβαλλόμενος άνθρωπος, έξω από συνθήκες και κοινωνικές επιταγές.

Θα μου πεις είσαι οπισθοδρομικός, αντιπαραγωγικός, έξω από το πνεύμα της καταναλωτικής φιλοχρήματης εποχής. Θα σου απαντήσω, είμαι κυνικός σαν το Διογένη, στωϊκός σαν το δούλο Επίκτητο, είμαι «ο εν τω ολίγω αναπαυόμενος» σαν τους πρώτους Χριστιανούς, που κινούμαι στις παρυφές της κοινωνίας. Κι αν απλώνω καμμιά φορά το ξερό μου σε ξένα αγαθά, το κάνω απ’ ανάγκη καθώς είμαι από παντού αποκλεισμένος. Εφαρμόζω, όμως, πάντα την επιταγή «του Δευτερονομίου», δηλαδή παίρνω τόσα όσα χωρούν οι χούφτες μου ή η αγκαλιά μου, ίσα- ίσα για να ζήσω, όταν δεν μπορώ να στεριώσω σε κάποια δουλειά που επιχειρώ να στήσω.

Θα με πεις κλέφτη γι’ αυτό; Μη ξεχνάτε ότι ο 19 ος και 20 ος αιώνας στους οποίους έλαβα την τελική μου διαμόρφωση, υπήρξαν αιώνες «της κοινωνικής ληστείας». Κι όσο για τ’ όνομά μου, που μου έχει αποδοθεί «κατ’ ευφημισμόν», ενώ είμαι τόσο άσχημος, δηλώνει τον Μαυρομμάτη, δηλαδή τον πολύ Όμορφο Άνδρα κατά τα αισθητικά μέτρα της καθ’ υμάς Ανατολής ή και τον πολύ Έξυπνο και Έπινοητικό, που ήδη από τα χρόνια της Αρχαιότητας έλεγαν για κάθε τέτοιον: «Μέλαν όμμα σχεί», έχει δηλαδή Μαύρο Μάτι! Πρώτη, λοιπόν, φορά ένα τόσο θετικό όνομα χρησιμοποιείται σαν βρισιά! Όσο για το πώς κατάληξε έτσι θα σας το εξηγήσω σε άλλη ευκαιρία.

Δημ. Θα μπορούσατε, αφού σας ευχαριστήσω αγαπητέ μας κ. Καραγκιόζη, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή μας να μας κάνετε μια ευχή;

Καραγκ. Εύχομαι ολόψυχα να έχουμε όλοι την υγειά μας και μετά την ανακάλυψη του εμβολίου, κατά του Κορωνοϊού, οι Κυβερνήσεις και οι Επιστήμονες να ανακαλύψουν και το εμβόλιο κατά της πείνας ή έστω ένα χάπι αντι-πειναϊκό, σώζοντας την ανθρωπότητα από τη μεγαλύτερη πηγή της δυστυχίας της.

Για την αντιγραφή Τάσος Κούζαρος.
Καλλιτέχνης Θεάτρου Σκιών – Φιλόλογος

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *