Το Θέατρο Σκιών αναμφίβολα αποτελεί την έσχατη μορφή θεάτρου! Και λέγοντας έσχατη, εννοούμε την τέλεια απομάκρυνση του υποκριτή από το προσκήνιο, αφού πλέον ανάμεσα σ’ αυτόν και τους θεατές μεσολαβεί η οθόνη, στην οποία προβάλλεται ένα ενεργούμενο, κατασκευασμένο από χαρτόνι, δέρμα, ζελατίνη και το οποίο κινείται με τη βοήθεια μίας σούστας από το χέρι  του Καραγκιοζοπαίκτη. Αυτός δεν το θέτει μόνο σε κίνηση, αλλά τού δανείζει και τη φωνή του, την οποία παραλλάσσει μιμούμενος τους διάφορους χαρακτήρες, τις διάφορες ηλικίες, τους διάφορους γλωσσικούς κώδικες κάθε κοινωνικής και επαγγελματικής τάξης.

Η φιγούρα, λοιπόν, αποτελεί την πρώτη ύλη, η οποία παράγει  τη σκιά, που πρωταγωνιστεί στο θέατρό μας!

Η δημιουργική απασχόληση με τα παιδιά αποτελεί βασικό παράγοντα εκπαίδευσης και διασκέδασης τους. Θεωρούμε ότι το Θέατρο Σκιών αποτελεί ένα δυνατό μέσο εκπαίδευσης, μέσα από το οποίο ένα παιδί με τη βοήθεια του γονιού μπορεί να ανακαλύψει μια λαϊκή μορφή τέχνης, η οποία θα το βοηθήσει στην ανάπτυξη της φιλοκαλίας του, της δημιουργικότητας του μέσα από απλά υλικά και στην ψυχαγωγία του. Και τελικά στην δημιουργία όμορφων αναμνήσεων με τους γονείς του, οι οποίες θα αποθηκευτούν σε αυτό το παιδικό δημιούργημα! 

Ας ξεκινήσουμε! Παρακάτω μπορείς να διαλέξεις τη χαρτοκοπτική που σου αρέσει και να την κατεβάσεις δωρεάν κατασκευάζοντας τη δική σου φιγούρα και με αυτή να παίξεις τη δική σου φανταστική παράσταση ή να διακοσμήσεις το  δωμάτιο σου!

Ακόμη, μπορείς να περιηγηθείς στις σειρές χαρτοκοπτικής που διαθέτουμε με τον Καραγκιόζη Εξερευνητή και τις περιπέτειες του στη ζούγκλα και τον Αντίοχο και τα επτά θηρία! Τα σχέδια αυτά είναι διαθέσιμα στο e-shop μας σε μορφή pdf στην κατηγορία χαρτοκοπτική για παιδιά. 

Παρακάτω μπορείς να βρεις μια σειρά από χρήσιμα υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείς για να κατασκευάσεις τη δική σου φιγούρα θεάτρου σκιών από όποιο υλικό εσύ επιθυμείς!

Μάθετε πώς κατασκευάζεται βήμα βήμα μία φιγούρα από χαρτόνι, ζελατίνα και δέρμα μέσα από το αναλυτικά μας βίντεο στα οποία αναφέρονται ακόμη και πολλά χρήσιμα ιστορικά στοιχεία γύρω από την τέχνη της κατασκευής φιγουρών!

 

Καλές Δημιουργίες!