Εκπαίδευση με τον Καραγκιόζη

ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ……. ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΟΥ!

Σχεδόν σ’ ένα μήνα, αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο, θα δεχθούμε γονείς και μαθητές κατά τα ειωθότα ένα διαφημιστικό καταιγισμό νέων ή και παλαιοτέρων συλλογών πλήθους σχολικών ειδών, με τα οποία πρέπει να εξοπλιστούν οι μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, μέσα δυστυχώς σε συνθήκες πανδημίας.

Η πολύχρωμη, πολυποίκιλη και προπάντων πολύβουη διαφημιστική καμπάνια θα επιβάλει και πάλι άνετα, βάσει της παγιωμένης συνήθειας δεκαετιών, μια σειρά όλως διόλου ξένων προς τον πολιτισμό και την παράδοση μας παιδικών και νεανικών προτύπων που κυριαρχούν στη Μαζική Κουλτούρα της Παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας μας. Έτσι, οι μικροί μας φίλοι και φίλες μαγεμένοι από φανταστικούς Υπερήρωες, Δεινοσαύρους, Αγωνιστικά Αυτοκίνητα, Ποδοσφαιρικούς Αστέρες, Κούκλες με εντυπωσιακές εμφανίσεις και στυλ, Μοντέλα, Νεράιδες και Μάγισσες …., θα προσέλθουν στις σχολικές τους τάξεις συντροφιά με αυτά τα πρότυπα του δυναμικού μας κόσμου, να κοσμούν τις σάκες ή τα σακίδια τους, τις κασετίνες και τα μολύβια τους, τις ιχνογραφίες και τα τετράδια τους….

Αυτή η τελευταία λέξη, …..τετράδια, μου έφερε στο νου τα σχολικά μου χρόνια και τα τετράδια εκείνου του καιρού με βιβλικές απεικονίσεις στα εξώφυλλα τους, με ήρωες και κατορθώματα του ιστορικού μας βίου, με ειδυλλιακές τοποθεσίες της όμορφης πατρίδας μας, με μπουκέτα από λουλούδια, που όμως καλύπτονταν με μπλε κόλες και με την ετικέτα, καθώς το τότε αυστηρό εκπαιδευτικό σύστημα δεν επέτρεπε κανενός είδους πολυχρωμία και διαφορετικότητα. Ευτυχώς, η προσφορά μέσω της βιομηχανίας των πλαστικοποιημένων μπλε τετραδίων με τη διάφανη θήκη για την ετικέτα απάλλαξε τους γονείς απ’ τη μια από το «ντύσιμο» των τετραδίων, κι απ’ την άλλη τους μαθητές απ’ τον φόβο για τις παραξενιές του τυπολάτρη δασκάλου. Βέβαια, γρήγορα περάσαμε απ’ την ομοιόμορφη μονοτονία του μπλε τετραδίου στη διακοσμητική πανσπερμία χρωμάτων, σχημάτων, μορφών και συνθέσεων, που ικανοποιούν κάθε αισθητική αντίληψη. Όμως, μέσα σε αυτόν τον πραγματικά εικαστικό Κυκεώνα συνειδητοποιεί κανείς την παντελή απουσία έστω κι ενός σκίτσου της δικής μας παράδοσης, μιας ελληνικής πινελιάς, ενός υγιούς παιδαγωγικού, ψυχαγωγικού και γιατί όχι, πατριωτικού προτύπου.

Ως «Εργαστήριο Σκιών» κρίναμε ότι έχουμε το χρέος, αλλά πλέον και τη δυνατότητα, να παρέμβουμε εικαστικά υποβάλλοντας τη δική μας πρόταση για την κάλυψη αυτού του κενού με την προβολή στο εξώφυλλο του βασικού εργαλείου του μαθητή, του τετραδίου, ενός σημαντικότατου Ήρωα της εθνικής πολιτιστικής μας ταυτότητας και της λαϊκής μας δημιουργίας, του Καραγκιόζη! Ο πρωταγωνιστής του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών μαζί με τα τρία κολλητήρια του, κατόρθωσε για τόσες και τόσες δεκαετίες να καλλιεργεί τη φιλοκαλία του λαού μας με τα ευτελή και ταπεινά υλικά μέσα που διέθετε, αλλά και τη φιλοσοφία, χάρις στο σπινθηροβόλο πνεύμα του, που απέτρεπε τη μαλθακότητα σε μεγάλο βαθμό από κάθε κοινωνική εκδήλωση και πατριωτική δράση. 

Τη φετινή, λοιπόν, σχολική χρονιά σας προτείνουμε, σας προτρέπουμε και σας παρακινούμε να μάθετε γράμματα εσείς, οι μικροί μαθητές και μαθήτριες, γράφοντας σε τετράδια διακοσμημένα με εντελώς νέας έμπνευσης σπαρταριστά, χιουμοριστικά στιγμιότυπα στα οποία πρωταγωνιστεί ο Καραγκιόζης και τα Καραγκιοζόπουλα. Για κάθε μάθημα κι ένα τετράδιο που εύκολα ξεχωρίζει απ’ την όμορφη και ζωηρόχρωμη παράσταση, όπως: «Ο Καραγκιόζης Γεωμέτρης» για την αριθμητική ή τα μαθηματικά, «Ο Καραγκιόζης Αλχημιστής ή Χημικός» για το μάθημα της χημείας, «Ο Καραγκιόζης Αστρονόμος» για το μάθημα της φυσικής, «Ο Καραγκιόζης Δάσκαλος» και …… ων ουκ έστιν αριθμός.

Κι ένα κοίταγμα της ξεκαρδιστικής απεικόνισης αναζωογονεί το κέφι για μελέτη και την αισιοδοξία για επιτυχία μέσα από την προσπάθεια. Ο Καραγκιόζης ως άλλος «Παίζων φιλόσοφος» χωρίς λόγια, προβάλει την καθημερινή ανάγκη στενής συνεργασίας γονιού και παιδιού, ώστε το τελευταίο να κατακτήσει τη γνώση, διακηρύσσει στους μαθητές την αξία και τη δύναμή της, αλλά και τους καλλιεργεί αισθητικά μέσω της καθαρότητας των γραμμών και της σαφήνειας της παράστασης, της ζωντάνιας των χρωμάτων, της φαντασίας των σχεδίων, κάνοντάς τους να αναρωτιούνται για κάθε σκηνή: «…τι άραγε προηγήθηκε και τι θα ακολουθήσει;». H απλοϊκότητα και η παιδικότητα του σχεδίου, βγαλμένου από το χέρι Καλλιτέχνη-Δασκάλου, τα παρακινεί να πιάσουν το μολύβι και μιμούμενα να ζωγραφίσουν τα ίδια, νοιώθοντας ότι μπορούν, αφού η μορφοπλαστική ικανότητα αποτελεί κατά τον Αριστοτέλη θεμελιακό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης

Κάθε τέτοιο τετράδιο με τον Καραγκιόζη, διακοσμημένο με την τεχνοτροπία του ΚΟΥΖΑΡΟΥ μπορεί να αποτελέσει συλλεκτικό κομμάτι, καθώς θα ακολουθήσει η έκδοση και νέων θεμάτων, όπως κι ένα πρώτης τάξεως αναπάντεχο «δώρο» για κάθε περίσταση. Το όμορφο εξώφυλλο του, μετά τη χρήση του τετραδίου, μπορεί κάλλιστα να στολίσει το γυμνό τοίχο κάθε παιδικού δωματίου. 

Σας καλούμε, λοιπόν, να αποκτήσετε κι εσείς όχι άλλο ένα αναλώσιμο, αλλά ένα χαρούμενο δημιούργημα, επενδύοντας στην Τέχνη, την μόνη που μπορεί να μας προσφέρει παρηγοριά σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπως διδάσκει και ο Πλάτων. 

Ανακαλύψτε τα τετράδια μας με τον Καραγκιόζη εδώ:

https://ergastirioskiwnkouzaros.com/product-category/scholika-eidi/tetradia-me-ton-karagkiozi/

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΥΖΑΡΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *