Εκπαίδευση με τον Καραγκιόζη

Σχολικές Αναμνήσεις

σχολικές αναμνήσεις καραγκιόζης

Θυμάμαι ακόμη έντονα την παιδική μου ηλικία, όταν κάθε χρόνο πριν ξεκινήσει το σχολείο περίμενα πώς και πώς να επιλέξω τα εργαλεία μου για την επερχόμενη σχολική χρόνια. Στυλό, τσάντα, κασετίνα, τετράδια κτλ. Δεν με ένοιαζε τόσο να επισκεφθώ ένα παιχνιδάδικο, όσο ένα βιβλιοπωλείο με τους γονείς μου, και να μείνω εκεί, τουλάχιστον για δύο ώρες χαζεύοντας και εξερευνώντας.

Στα τετράδια ήταν κυρίως που στεκόμουν την περισσότερη ώρα, μπροστά από τον πάγκο του βιβλιοπωλείου, ώστε να διαλέξω ένα τετράδιο που ταυτόχρονα θα ήταν καλαίσθητο για τα δικά μου γούστα, βολικό αλλά και ταυτόχρονα ποιοτικό. Έδινα ιδιαίτερη έμφαση στην υφή της σελίδας συγκεκριμένα, ήθελα να μπορεί να είναι αρκετά μαλακή ώστε να γλιστράει το στύλο ή το μολύβι, αλλά και αρκετά σκληρή ταυτόχρονα ώστε τα γράμματα να μην περνούν πίσω στο χαρτί αφήνοντας έντονο αποτύπωμα. Και το πιο σημαντικό, εγώ, να κάνω όμορφα γράμματα όπως τόσο πολύ μου άρεσε και να γράφω καλά και με όμορφο τρόπο όλες μου τις σημειώσεις που πίστευα ότι αυτές είναι τα εφόδια μου. Εφόδια τα οποία μάζευα σιγά, σιγά, ώστε τελειώνοντας από το σχολείο να είμαι έτοιμη και δυνατή για την κοινωνία.

Το τετράδιο, ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης αποτελεί μια ισχυρή ανάμνησή μου από την παιδική μου ηλικία. Ίσως να είχα “κολλήσει” το γονίδιο αυτό από τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν και είναι κολλημένος με τα στυλό και τα τετράδια. Και το κουβαλάω μέχρι και σήμερα έως ενήλικη.

Πριν λίγο καιρό ανακάλυψα το Εργαστήριο Σκιών Κούζαρος και αποφάσισα να αγοράσω τα τετράδια τους πρώτον γιατί είμαι φαν του Καραγκιόζη και του θεάτρου σκιών και τα βρήκα ευφυέστατα και καλαίσθητα. Ακόμη, επειδή τα τετράδια αυτά απεικονίζουν στιγμιότυπα με τον Καραγκιόζη, ο οποίος αποτελεί έναν επίκαιρο συμβολικό χαρακτήρα και παράδειγμα προς μίμηση, όπου μέσα από τις δυσκολίες και τη φτώχεια, βρίσκει τρόπους να ανακάμψει, να χαρεί, να διασκεδάσει και να ζήσει την κάθε μέρα στο έπακρο. Χωρίς να τον νοιάζουν μόνο τα χρήματα, αλλά δίνοντας αξία και στα υπόλοιπα όμορφα πράγματα της ζωής.

Για να μπορούμε να εξελιχθούμε κατά τη γνώμη μου δε θα πρέπει να κόβουμε τις ρίζες μας όπως συμβαίνει και με τα δέντρα ώστε να μπορούν να μεγαλώσουν. Γιατί έτσι όπως για μένα οι αναμνήσεις μου με τα τετράδια από την παιδική μου ηλικία αποτελούν μια από τις ρίζες μου, έτσι και ο Καραγκιόζης, είναι ένας λαϊκός ήρωας που αποτελεί μια από τις ρίζες του λαϊκού στρώματος του παρελθόντος όλων μας.

Με αγάπη,
Δανάη Σ.
Μια φαν του καραγκιόζη και των αναμνήσεων

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *